Gezond oud worden
Iedereen wil oud worden. Niemand wil het zijn.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen lieve mensen. Van een sigaret weet iedereen inmiddels wel dat het niet zo best is voor je gezondheid. Zacht uitgedrukt. We kennen ook allemaal het voorbeeld van een opaatje dat 93 is geworden met elke dag een paar dikke sigaren. Ja…dat klopt.
Toch zijn dit uitzonderingen.
Spelen met je kleinkinderen.
Ik wil graag oud worden, 104 lijkt me wel een mooi getal. Het lijkt me geweldig als ik ooit oma mag worden, maar dan wel zo energiek en fit als mijn eigen moeder die inmiddels de 71 aantikt. Veel wandelen, gezond eten en ja ook een lekker taartje op zijn tijd.
Garanties krijgen we niet, dat weet iedereen wel en iedereen heeft daarin ongetwijfeld ook al van alles meegemaakt. Maar ik vergroot wel graag mijn kansen! En ik merk dat ik als ik gezond eet ook veel meer energie heb. Meer energie om iets leuks met mijn kinderen te doen, maar ook om creatieve ideeën te bedenken voor mijn bedrijf.
Je merkt het niet meteen..
De pest met gezond eten is dat je niet meteen aan je lijf ernstige dingen merkt als je minder gezond eet. Natuurlijk als je elke dag naar de grote gele M gaat dan merk je dat. Daar zijn ook experimenten mee gedaan, dat heb je misschien wel eens gezien.
Maar wat minder gezond eten, nee daar heb je niet meteen volgende week al last van. En dat maakt het dus ook zo lastig.
Toch is er ontzettend veel wetenschappelijk bewijs dat gezond eten je kans om gezond oud te worden aanzienlijk vergroot. Dat betekent veel groente, fruit, gezonde vetten, minder suiker, veel vezels en weinig zout.
5 tips die je niet moet vergeten
1. Maak bewust keuzes. Wacht niet op een waarschuwing.
Je hebt verd*mme maar één lijf. Zorg daar goed voor. Het gaat ook niet alleen om wat je eet, maar ook om hoeveel je beweegt, hoeveel je slaapt en hoe je met stress omgaat. Vaak hebben mensen eerst een waarschuwing nodig in de vorm van hartklachten, diabetes of andere dingen voordat ze tot actie overgaan. Laat het niet zo ver komen!
2. Doe het in echt kleine stapjes.
Je hebt misschien de neiging om het roer rigoureus om te gooien. Doe dat niet! Je helpt er jezelf niet mee, maar ook de rest van je gezin niet. Begin klein. Haal je bijvoorbeeld regelmatig een kant- en klaar maaltijd. Vervang die door iets makkelijks dat wel gezond is. Het scheelt je ook nog eens geld.
3. Ben flexibel
Je weet misschien al wel dat ik voorstander ben van de 80-20 regel. Géén caloriëen tellen, geen strakke weekmenu’s. En ja dan is er dus ook ruimte voor die zelfgebakken appeltaart op een verjaardag of dat bakje chips.
4. Leer gezond koken
Misschien geldt dit niet voor jou, maar ik zie nog te vaak gestuntel in de keuken. Je doet het misschien zoals je moeder je geleerd heeft. Dat kán goed zijn, maar als zij bijvoorbeeld van de traditionele aardappels-groente-vlees is dan zal er bij jou thuis niet vanuit groente gedacht worden. En er zal waarschijnlijk elke dag vlees op tafel staan. Je hoeft geen chef te zijn. Ik sta ook geen uren in de keuken. Met minimale inspanning kun je ook een lekker én gezond gerecht op tafel toveren.
5. Blijf positief
Wees niet te streng voor jezelf. Ben trots als je het wel voor elkaar krijgt om die 2 stuks fruit per dag te eten of dat handje ongezouten noten.
Gezond eten is niet saai.
Is dat saai? No way? Je eet juist veel kleurrijker.
Is dat ingewikkeld? Nee ook al niet, als je weet hoe je makkelijk gezond eten in elkaar flanst is dat voor iedereen te doen.
Ook jij kunt dit leren.
We beginnen met je keukenvoorraad. Zet die 1e stap en vraag de mini-cursus De Ideale Keukenvoorraad aan. Je krijgt handige checklists, je weet wat je met welk specerij kunt doen én meteen een paar easy peasy recepten! Vraag hem hier aan.
Wil je meteen echt goed beginnen?
Sluit dan aan voor de nieuwe cursus Gezond Gezin Happy Meals. Dan pak je het meteen goed aan voor de rest van je leven. En ja dan geef je je kinderen ook meteen een goede basis. Er geldt nu een introductie aanbod voor nog geen tientje per week. Check hier alle info.