Zelf, simpel en lekkere ontbijtkoek maken!

Dit recept at ik 2 weken geleden bij een vriendin. Zij serveerde het als stevig tussendoortje bij de koffie. De kids en wij vonden het heerlijk. Recept gevraagd uiteraard.

Plientje zou plientje niet zijn als ze er niet een beetje een eigen draai aan zou geven. Het recept is gebaseerd op een recept van www.zoetrecepten.nl

Een paar feitjes over ontbijtkoek. Of peperkoek zoals we in Brabant zeggen.

  • Wist je dat ontbijtkoek voor ca. 40% uit suiker bestaat? Het heet niet voor niets KOEK.
  • Het eerste ingredient is glucosefructosestroop. Daar zit er dus het meeste van in. Dit is gewoon 1 van de vele schuilnamen voor suiker.
  •  Het tweede is roggebloem. Bloem is geen meel. Het bevat dus niet meer de waardevolle voedingsstoffen en vezels zoals volkorenmeel.

Dit recept is met dadels. Dat zorgt er, samen met de juiste meelsoorten, voor dat het ook veel vezels bevat. Het vult goed. Je krijgt er lekker lang energie van. Nu moet ik zeggen dat ik persoonlijk niet zo’n dadel fan ben, maarrrr in dit recept zijn ze echt erg lekker!

Niks kneden trouwens. Gewoon in de keukenmachine. Niet met een staafmixer, dan krijg je de dadels niet zo fijn.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram dadels zonder pit
  • 4 el appelstroop, zonder toegevoegde suiker, met ijzer!
  • 250 ml melk (of plantaardig)
  • 250 gram volkoren meel/ speltmeel
  •  50 gram havermout
  •  2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • 1 zakje bakpoeder
  • Handje gemengde noten. Hazelnoten, amandelen wat je lekker vindt.

Hoe maak je het?

  1. Cakeblik met bakpapier bekleden. Maak bakpapier even nat, dan vormt het makkelijker!
  2. Dadels 5 minuten in kokend water weken. Afgieten
  3.  In de keukenmachine fijnmalen met melk en appelstroop.
  4.  Meng in een aparte kom het meel, havermout, specerijen, bakpoeder door elkaar met flinke snuf zout.
  5.  Doe dit droge mengsel nu in de bak van de keukenmachine en schep het door elkaar. Niet de machine aanzetten.
  6. Verdeel de gemengde noten over de bovenkant
  7. 40 – 45 minuten op 160 graden. Check met een sateprikker of het gaar is. Elke oven is immers anders.

Af laten koelen en in plakken snijden. Kan zo de vriezer in. Super handig en lekker om mee te nemen in de broodtrommel. In de ochtend bevroren mee en dan is het ontdooid tegen lunchtijd. Het telt wel als een boterham hoor. Het vult behoorlijk. Je zult ook merken dat de structuur wat vaster is, niet luchtig, zoals het Plien’s bananenbrood.

Bij ons vindt iedereen (inclusief manlief, die bijvoorbeeld niet zo van bananenbrood houdt) het heerlijk! Proberen maar!

Heb je dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram of facebook en tag mij hierin. @pliensfoodclub.

gezondere_ontbijtkoek_pliens