IJsjes vergelijken

Natuurlijk hoort er in deze tijd een ijsje bij. Je kunt ze zelf makkelijk maken, maar hé daar heb ik zelf ook niet altijd zin in hoor. Fruit pureren (evt. yoghurt erbij) en dat dan in een vormpje gieten is niet moeilijk, maar kant-en-klare ijsjes zijn ook wel erg makkelijk om in huis te hebben.

Ik leg de verschillen even uit:

·       Waterijs? Bevroren water met suiker en kleurstoffen

·       Sorbetijs? Gemaakt van suiker, fruitextracten en water

·       Roomijs? Gemaakt met room, melk, water en suiker. Voller van smaak dan sorbetijs, maar dus ook meer calorieën.

Als je dan in de supermarkt of op zo’n grote gekleurde ijs-plaatjes-kaart kunt kiezen, dan kun je op het volgende letten:

Laagst in suiker en caloriëen:

Raket                 40 kcal               (2,25 suikerklontje)

Perenijsje           50 kcal               (2,5 suikerklontje)

Midden

Calippo              95 kcal               (4,5 suikerklontje)

Super twister    105 kcal             (5 suikerklontjes)

Hoog

Cornetto            166 kcal             (3,25 suikerklontje)

Magnum            244 kcal             (5,25 suikerklontje)

Er zijn natuurlijk nog véél meer soorten ijs. Ik heb me hier beperkt tot de populairste soorten.

Nu denk je misschien oh qua suiker kan ik beter voor een Cornetto kiezen dan een Calippo. Zo simpel is het dan weer niet. Het gaat ook om de voedingswaarde, om wat er nog meer in zit. Zo’n ijsje eet je gewoon voor de lekkere trek. Het zijn, het klinkt niet lekker, lege calorieën. Je hebt er niks aan. Vullen in plaats van voeden.

Aangezien er op een dag wel meer gesnoept en gedronken wordt, is het dus toch slim om te kiezen voor een ijsje uit de eerste categorie. Of je maakt ze zelf van fruit. Hebben ze meteen een portie fruit naar binnen. De voedingswaarde van fruit blijft namelijk in de diepvries behouden.