Beleggen maar dan net wat gezonder
Je denkt er waarschijnlijk niet over na. Je smeert en belegt de boterhammen van je kinderen. Of ze doen het zelf. Kinderen hebben uiteraard de neiging om heel veel te strooien. Of tussendoor nog even een plakje worst naar binnen te werken. Hieronder vind je een aantal algemene tips om je bewust te maken van wat je op die bammetjes doet en in welke hoeveelheid.
- Strooibeleg
Leer ze van jongs af aan dat ze maar de helft van een boterham bestrooien. Scheelt zoveel suiker!
- Smeerbeleg
Smeer dun. Een dun laagje pasta in plaats van een dikke laag scheelt zo een klontje suiker. Daar sta je niet bij stil he?
- Kaas
Een halve plak kaas is echt meer dan voldoende voor een boterham of broodje. Het Voedingscentrum adviseert 20 gram kaas per dag voor kinderen van 4-9 jaar.
- Vleeswaren
1 plakje is echt voldoende. Zeker met worstsoorten krijgen ze anders zoveel zout en verzadigde vetten binnen. Snoepworstjes tussen de boterhammen door? Beter van niet. Een plakje kipfilet kan bijvoorbeeld wel. Dit een mager, minder zout broodbeleg dat een voorkeursbeleg is.
Variatie! Heel belangrijk. Zoveel kinderen krijgen vrijwel alleen worst en hagelslag mee naar school. Door te variëren krijgt je kind alle waardevolle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben voor een goede groei en ontwikkeling van hun lijf en hersenen. Op deze manier krijgen ze niet teveel suiker, zout en verzadigd vet binnen.
Wil je meer tips over gezonder broodbeleg en gevarieerde broodtrommels?
Bestel dan snel het Plien’s lunchboekje, vol makkelijke recepten en tips!