Frittata van ei, courgette, paprika en spekjes

Dit vind ik zo’n heerlijk makkelijk zondagavond gerecht. Met een soepje erbij, wat salade of rauwkost maak je er een supersnelle en gezonde maaltijd van Lekker om te delen. En een restje smaakt heerlijk als lunch de dag erna.

Dus als je denkt: heb geen zin om te koken, wil niet weer afhalen, niet weer een diepvriespizza… dan is dit een ideaal snel en gezond gerecht waarmee je ook nog eens restjes uit je koelkast opmaakt.

Want weggooien van eten daar doen we niet aan in huize Plien’s. Wij noemen dit soort gerechten een fli-fla-flans. Lekker met een soepje, een salade erbij en wat brood. Gezond. Veel groente, weinig vlees en snel klaar. Typisch Plien’s is dat.

Het leuke van dit gerecht is, dat je heel makkelijk je eigen draai eraan kunt geven. Als je iets niet lust, of niet in huis hebt, dan vervang je het gewoon door een ander ingredient. Alleen eieren… die heb je wel écht nodig natuurlijk.

Frittata is eigenlijk een italiaanse variant op een omelet. Het is een stuk dikker en je gaart hem heel langzaam. In de oven wordt ie het meest luchtig vind ik.

Wat heb je nodig?

  • Courgette, geraspt in hakmolentje
  • 1 (punt)paprika, in blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, fijn gesneden (kan ook zonder)
  • 75 gram spekblokjes (zongedroogde tomaatjes of vegaspekjes kan ook)
  • 1,5 theelepel tijm
  • 6 eieren
  • Snufje chilipoeder (of chiliflakes)
  • 50-75 gram feta (of parmezaan)

Hoe maak je het?

  1. Bestrooi de courgette met peper en zout en laat kort uitlekken in een zeef. Knijp deze na 10 minuten uit met je handen.
  2. Bak de spekblokjes in een droge hapjespan of koekenpan met de bleekselderij en de tijm. LET OP: PAN MOET IN OVEN KUNNEN
  3. Voeg de paprika toe en bak even mee
  4. Klop de eieren los met een beetje chilipoeder
  5. Giet de eieren over het spek-groente-mengsel en wacht 1 minuutje.
  6. Zet de pan nu zonder deksel in de oven. 180 graden, 10 minuten, totdat het ei gestold is.

Schuif de frittata uit de pan op een plank en bestrooi met feta.

Lekker met soep en een salade.

Variatietips:

  • Ook lekker met zongedroogde tomaatjes
  • Bosuitje over? Ook lekker om eroverheen te strooien.
  • Je kunt variëren met bijv. italiaanse kruiden
  • Spinazie kan ook ipv courgette.

Heb je dit recept gemaakt? Maak dan ff een foto en tag mij hierin. @pliensfoodclub.  Vind ik heel leuk!

Wil je het recept graag printen op een A4-tje. Print.

Kijkje achter de schermen bij Plien’s?

Niks missen? Op Insta Stories  geef ik dagelijks een kijkje achter de schermen in huize Plien’s. Tips, recepten, lifehacks… ik barst ervan!

plientje_ovenwant

Nieuwsbrief die je wél leest?

Een nieuwsbrief die je wél leest? Yep heb ik! 1 x per week, no spam, houd ik zelf ook niet van. Schrijf je hier in.

Pliens_nieuws

frittata bakken spekjes bleekselderij
frittata_uitknijpen_courgette
frittata_ei_courgette_paprika