Brood, tarwe, meergranen, volkoren… Hoe zit het ook alweer?
Hoe donkerder het brood hoe gezonder? Nee. Vaak is dat heerlijk uitziende donkere brood gekleurd met mout. Het zegt namelijk niks over de hoeveelheid vezels en voedingsstoffen die in het brood zitten.
Brood wordt gemaakt van graan. Die graankorrel kun je in zijn geheel gebruiken. Dan blijven alle waardevolle voedingsstoffen (vitamines, mineralen, vezels) behouden. Brood dat gemaakt wordt van de hele graankorrel heet dan ook volkoren. Het wordt gemaakt van volkorenMEEL.
Tarwe en witbrood wordt gemaakt van tarweBLOEM. Hierbij is de graankorrel gezeefd en heeft het dus niet alle waardevolle voedingsstoffen meer.
Ik heb hier een handig ezelsbruggetje voor bedacht:
****** Van MEEL mag je VEEL
****** BLOEM beter niet DOEN
(rijmt niet helemaal, maar het blijft zo ongetwijfeld hangen)
De term volkoren is warenwettelijk beschermd in het geval van brood. Staat er volkoren op? Dan is dat ook zo. Bij meergranen bestaat het brood in de meeste gevallen voor het merendeel uit tarwebloem. Minder voedingsstoffen en vezels (goed voor de darmwerking) dus.
Bij Plien’s maken we uiteraard vooral gebruik van volkorenbrood. Bijv. een tijger volkoren met een lekker knapperig korstje.